Technische data

Opdracht

 

Projectenplan uitwerken waarin de haalbaarheid van de voorgestelde opties onderzocht wordt op volgende aspecten:
• ruimtelijke inplantingsmogelijkheid
• technische realiseerbaarheid
• financiële haalbaarheid

 

Het resultaat van de studie dient te omvatten:
• inplantingsplan van de functies in de gebouwen / site
• een omschrijving van de uit te voeren werken met een raming van de kosten
• financieringsvoorstel / -plan
• exploitatiekosten: deze kosten worden geraamd op het moment dat er een meer gedetailleerd zicht is op het exploitatieregime van de verschillende gebruikers en de gekozen systemen (HVAC, …), deze zijn het onderwerp van een studie die uitgevoerd dient te worden door een ingenieur

 

Randvoorwaarden
1) De studie van het masterplan dient beperkt tot het strikte projectgebied, zijnde de zone rond het centrale plein en de zone rond de paardenstallen.
2) Voorstellen van het masterplan dienen volledig te kaderen binnen het bestaande BPA.
3) Maximale benutting van de bestaande gebouwen.

 

Specifieke wensen
1) Onderzoeken hoe volgende initiatieven best kunnen worden ingeplant:
– Media & Design Academy
– designcenter
– culturele infrastructuur
– sportinfrastructuur
– bezoekerscentrum
– parkeervoorzieningen
2) Omschrijven van een architecturaal en stedenbouwkundig kader voor zowel de bestaande als eventuele nieuwe gebouwen en hun omgeving.
3) Berekenen van de minimale kosten die deze initiatieven met zich meebrengt.

 

Concept inplantingsplan/masterplan

 

Tijdens de jaren van kolenontginning, vormden de mijnsite en omliggende tuinwijken, één functioneel geheel. De mijnactiviteit was de basis van het dagelijkse reilen en zeilen, voor ingenieurs, opzichters, arbeiders en hun respectievelijke families, ‘in goede en kwade tijden’.

 

Vandaag zijn de voormalige mijnsites, ruimtelijk en architecturaal, nog altijd enorm boeiend, maar de sociale vanzelfsprekendheid is verdwenen. Herbestemming van de oude gebouwen vraagt dus om een duidelijke, nieuwe visie, geënt op de wensen en noden van de hedendaagse samenleving. Een gepast concept of masterplan heeft niet alleen aandacht voor de constructieve herbruikbaarheid en functionele invulling van de gebouwen, maar vooral voor de sociale betekenis van de ruimte tussen en rond de gebouwen. Een goede ruimte dient gedragen te worden door haar omgeving en alzo een vanzelfsprekendheid te krijgen. Een slechte ruimte wordt maatschappelijk niet aanvaard, verloedert en kan een negatieve invloed hebben op de hele nieuwe ontwikkelingen.

 

De functionele invullingen
Het Cultuurcentrum, de Media & Design Academy, designcentrum, Sportopolis en filmzalen, zijn al enkele van de partners die zich willen vestigen op de mijnsite van Winterslag. De gemeente Genk heeft er een ruime zone voor woonentiteiten gereserveerd.

 

Het ruimtelijk concept
Nu de oorspronkelijke mijnactiviteit weggevallen is, geeft de site een ‘lege’ indruk. De omliggende gebouwen kunnen de grote open ruimte geen geborgenheid geven. Het nieuwe concept verdeelt deze open ruimte in verschillende ‘emotionele’ entiteiten, dwz in kleinere ruimtelijke gehelen die elkaar functioneel versterken en een eigen ‘sociaal’ centrum (plein) creëren. Elk van deze entiteiten krijgt een eigen circulatiesysteem. Op deze manier kan iedere deelzone in haar eigen tempo ontwikkelen en kan de site in iedere fase van ontwikkeling, als een afgewerkt geheel ervaren worden.

 

Het nieuwe concept wordt volledig binnen het bestaande BPA gemodelleerd

 

Zone I
Dit is de zone rond het plein : de bestaande mijngebouwen en de nieuwe volumes omsluiten het centrale cultuurplein zodat het een eigen stedelijkheid krijgt. De schachtbokken geven het plein twee sterke oriëntatiepunten vanuit de omgeving. Door de inplanting van de nieuwe volumes langs de Wilde Kastanjelaan wordt het geheel omsloten, maar ontstaan er ook twee informele wandelroutes, die de site, via trappen, met de Vennestraat verbinden. Ook al zullen de meeste omliggende functies, zich richten op een publiek uit de wijde omgeving, door de randactiviteiten (cafés, evenementen, sportmogelijkheden, …), een goede toegankelijkheid en een aanleg met tactiele kwaliteiten, kan het stedelijk plein zich in haar directe omgeving verankeren als een sociaal ontmoetingspunt.

 

Zone II
Deze zone vormt de schakel tussen cultuur, natuur en wonen. Het is de ideale plek om een aangename familiezondagnamiddag door te brengen. Zo zou het programma kunnen evolueren naar:
– een bezoek aan een kunstatelier/galerij
– een hapje in de huisbrouwerij terwijl de kinderen op het omsloten plein spelen
– een wandeling op de terril
– fietsen langs de mijnroute
– …

 

Door een gepaste compositie van de bestaande gebouwen (de paardenstallen, de herstelplaats) en nieuwe volumes kan een aangenaam geheel van pleintjes en plekken ontstaan, nu eens privé, dan weer publiek van karakter. Onder de oude lindendreef is parkeren mogelijk. De woonzone blijft gereserveerd voor woonfuncties. De bestaande ingrepen worden gerespecteerd in het nieuwe masterplan.