Technische data

Perstekst Barbarahof: Stedelijk wonen rondom een piazza aan de oevers van de Dijle

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in de zomer een inrichtingsplan voor het project Barbarahof goedgekeurd. Om dit project te realiseren, maakt de dienst ruimtelijke planning een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) op, dat rond de jaarwisseling in openbaar onderzoek zal gaan.

 

Het eerste van een reeks woningbouwprojecten aan de Dijle in de benedenstad

 

De site Sint-Barbara, genoemd naar de verdwenen Barbarakapel, is de eerste van drie locaties in de Leuvense benedenstad waar belangrijke woningbouwprojecten worden gepland. In de volgende jaren zal de stad Leuven nog uitvoeringsplannen opmaken voor de ziekenhuissite (Sint-Pieter en Sint-Rafaël) tussen de Brusselsestraat en de Janseniusstraat. De stad Leuven wil immers ook in de binnenstad werk maken van een bijkomend woningaanbod. Ze ziet erop toe dat een mix van verschillende woningen wordt aangeboden, gaande van stadswoningen met tuin tot grote en kleinere appartementen. Op de ziekenhuissite zal een publiek park langs de opengelegde Dijle de drager zijn van de nieuwe woonomgevingen. Ook voor het Barbarahof zal een nieuwe publieke ruimte aan de Dijle het hart vormen van het project. Hier valt de keuze op een versteend plein, een ‘piazza’. Het projectgebied voor het project Barbarahof ligt tussen de Minderbroedersstraat en de Drinkwaterstraat. De Boerenbondparking en de aanpalende kantoorgebouwen aan de Minderbroedersstraat komen vrij, omdat KBC zijn activiteiten gaat bundelen aan de stationsomgeving. De bankinstelling heeft de herinrichting van haar eigendommen op deze site toevertrouwd aan de ontwikkelaars CFE Immo en Resiterra (KBC Vastgoed en Heijmans), die er het woningbouwproject Barbarahof zullen realiseren. De stad Leuven heeft in de periode 2004 tot nu intensief met deze ontwikkelaars overlegd om te komen tot een inrichtingsplan voor een kwalitatief woningbouwproject. Het architectenbureau De Gregorio en Partners heeft samen met architectengroep A33 en studiebureau Technum het inrichtingsplan ontworpen.

 

De schakel tussen grote complexen en kleinschalig historisch stadsweefsel

 

Het plan voor Barbarahof gaat uit van het herstel van de bouwblokken binnen het bestaande historische wegenpatroon. Twee nieuwe elementen worden hieraan toegevoegd. Ten eerste is er aan de Dijle plaats voor een nieuw plein, omdat het hele kantoorblok van KBC aan de Dijle onder de sloophamer gaat. Ten tweede zal een noord-zuidgerichte straat het huidige bouwblok tussen de Parijsstraat, de Drinkwaterstraat en de Sint-Barbarastraat splitsen. Dit bouwblok werd in de jaren ’60 tot ’80 half gesloopt maar de geplande kantooruitbreiding kwam er nooit. Vandaag dient het als parkeerterrein. Rond deze nieuwe straat en de Rattemanspoort ontstaan zo drie kleinere bouwblokken die een ruim en groen privaat binnengebied krijgen. Deze bouwblokken krijgen een hoogte van twee tot drie bouwlagen, aangepast aan de courante bouwhoogte in de omgeving. Hierin zijn ruime woningen gepland, zowel appartementen met terras of tuin, als stadswoningen op een eigen perceel. Enkel aan de noordelijke pleingevel is er een hogere bebouwing mogelijk. De nieuwe ‘piazza’ vormt immers het scharnier tussen de kleinschalige bebouwing aan de noord-oostzijde, aansluitend bij Drinkwaterstraat en Parijsstraat, en de schaal van de kantoor- en schoolcomplexen in de omgeving van de Minderbroedersstraat in het zuidwesten. Tussen de kantoorvleugel aan de Minderbroedersstraat en het nieuwe plein komen appartementsgebouwen van vier tot vijf bouwlagen. In dit blok aan het nieuwe plein is ook een torenaccent ingebouwd (tot acht bouwlagen): de ‘Barbaratoren’ als nieuw monument die de site zijn naam en een eigen karakter geeft. Het kantoorblok op de hoek van de Minderbroedersstraat met de Parijsstraat krijgt een ingrijpende renovatie en zal voorzien in kleine appartementen. Om licht te trekken en om een privaat binnengebied te creëren zal dit blok worden opengewerkt aan de kant van de Waaistraat. De gevels krijgen een nieuw kleedje. De zijde van de Minderbroedersstraat wordt verlaagd. Op termijn zal een netwerk van nieuwe brugjes over de Dijle de Barbarasite verbinden met de projecten op de ziekenhuissite. Zo ontstaan er voor fietsers en voetgangers veilige alternatieven voor de Minderbroedersstraat en de Brusselsestraat. Binnen de uitvoeringsplannen die de stad opmaakt, zullen nog andere ingrepen gebeuren, buiten het projectgebied van de ontwikkelaars, om die routes te kunnen realiseren.

 

Cijfers en data

 

Op de site is er plaats voor maximaal 215 woningen, waarvan minstens 15 grote woningen met tuin. Handel en diensten zijn zeer beperkt (7% van de totale oppervlakte) en zijn voornamelijk geconcentreerd aan de Parijsstraat. Parkeren gebeurt bijna volledig ondergronds. De ondergrondse parkeerlaag biedt de nodige plaatsen voor het project zelf (zo een 245) en ook een beperkt aantal plaatsen voor huidige bewoners uit de directe omgeving. Een publieke parking (rotatieparking) is niet gepland. De stad zal immers een grote rotatieparking op de ziekenhuissite aanleggen. Pas na de zomer van 2006 zal het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan voor dit gebied van kracht zijn en kan een bouwvergunning worden uitgereikt. We verwachten dat de eerste bouwfase start tegen einde 2006. Dan wordt ook de Boerenbondparking ingenomen. De tweede fase start na de verhuis van de kantoren van KBC in 2008.