Technische data

In 2017 heeft Toerisme Limburg, in samenwerking met Toerisme Vlaanderen en de gemeente Hechtel-Eksel, een wedstrijd georganiseerd met als thema: 'Fietsen door de Bomen'. Het fietsicoon werd gebouwd in het Pijnven (Bosland) in Hechtel-Eksel.

"'Fietsen door de Bomen' kadert in onze strategie om een extra belevingslaag op ons fietsroutenetwerk te leggen. Dat doen we met landmarks die een hefboom zijn voor de ontsluiting van landschappen en regio's.", vertellen de initiatiefnemers.

Uit 6 deelnemende architectenteams werd het architectenbureau De Gregorio & Partners, in samenwerking met BuroLandschap, uitgeroepen tot laureaat. De jury oordeelde dat het winnende project perfect beantwoordde aan de voorop gestelde gunningscriteria, zowel op vlak van landschappelijke en ecologische integratie, esthetiek als financiële haalbaarheid.

Toerisme Limburg: "De voorgestelde fietsconstructie is een strakke dubbele cirkel met iconische allures. Het pad stijgt geleidelijk tot een hoogte van 10 meter en is zo'n 700 meter lang. De diameter van de brug is 100 meter. Een uitzonderlijk landmark in de omgeving dus. Bovendien is het voor jong en oud een sensationele en veilige fiets- en wandelbeleving. Het gekozen bureau heeft ook een duidelijk onderbouwd bosbeheerplan uitgewerkt. Op die manier zijn we zeker dat de bossen in topconditie blijven. Een ideale duurzame synergie tussen toerisme en natuurbeheer."

Voor de realisatie van 'Fietsen door de Bomen' was een budget voorzien van 2.200.000 euro. Uiteindelijk werd het projectbudget 2.300.000€; rekening houdend met de index, netjes binnen budget...

Peter de Wilde, administrateur-generaal Toerisme Vlaanderen: "Bij Toerisme Vlaanderen promoten we Vlaanderen als unieke fiets- en wielerregio in heel de wereld. En met succes want voor 40 procent van de recreatieve verblijfstoeristen is fietsen de belangrijkste motivatie om met vakantie te komen naar onze Vlaamse regio's. Maar al die mensen moeten natuurlijk ook waar voor hun geld krijgen, ze verdienen met andere woorden een fietsproduct dat kwalitatief zeer goed ontwikkeld is. Deze investering is daar een prachtig voorbeeld van."